rubicon

Az egységes Németország létrejötte

20 perc olvasás

A mai Németország területén évszázadokon át küzdöttek egymással a széthúzás és az összetartás erői. A Német-római Császárság felbomlása után Poroszország háttérbe szorította a Habsburg Birodalmat, majd saját vezetésével létrehozott egy egységes német nemzetállamot, amely hamarosan gazdasági világhatalommá növekedett, megváltoztatva az európai hatalmi viszonyokat. 

 

A császárság a 18. század végén

Hány tagállama volt felbomlása előtt a Német-római Császárságnak? Nehéz ezt pontosan megállapítani, mert a fejedelmi családok osztozkodásai során az államok száma állandóan változott. A királyságok, világi és egyházi fejedelemségek, valamint a birodalmi városok száma összesen 300 körül ingadozott. 

Erőforrásait tekintve a császárság Európa vezető nagyhatalma lehetett volna. Lakossága 1800-ra elérte a 24 milliót, s e népesség csaknem egynegyede már városokban élt. A társadalmi hierarchia merev volt, nem lehetett könnyen átjutni egyik rendből a másikba, ugyanakkor igen szilárdnak bizonyult, s nem fenyegetett felfordulással. A nemesség az udvar, a hadsereg és a kormány szolgálatában aktív, dolgos, a felvilágosodás értékeit elfogadó, összetartó, megbecsült és öntudatos osztályként léphetett át a 19. századba. Bár az Elbától keletre még a jobbágyi kötelékek is fennmaradtak, az államok némi védelemben mindenhol részesítették a lakosság háromnegyedét kitevő parasztságot. A vallási kisebbségek zaklatása megszűnt, az osztrák uralkodó 1781-ben, a porosz pedig tíz év múlva számolta fel s zsidóság ősi elkülönítését.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.