rubicon

Az egyház megreformálásának nagy kísérlete

A tridenti zsinat
11 perc olvasás

Háborúk, járványok, politikai ellentétek, valamint éles teológiai viták közepette gyűltek össze a zsinati atyák 1545 és 1563 között, hogy megreformálják az addig ismert egyházat. Elnapolásokkal és megszakításokkal kísérve, három ülésszakban tanácskoztak a főként olasz és spanyol résztvevők a hitről és a reformokról. A kihívások ellenére egészen a 20. századig meghatározóan sikerült új alapokra helyezni a pápa hűségén megmaradt kereszténységet.

Ecclesia semper reformanda est, azaz az egyháznak mindig meg kell újulnia, tartotta a középkori mondás. Különösen igaznak bizonyult ez a 16. század első felében a középkori egyházi struktúrára. A különböző megújulási – reformációs – mozgalmak lassan szétfeszítették a középkori formákat. Ezek közül a legradikálisabb irányzatot a protestáns reformáció jelentette. A Német Nemzet Szent Ró­mai Birodalmában már régóta komoly ellenérzések voltak tapasztalhatók a pápasággal szemben. A mozgalom  élé­re egy Ágoston-rendi szerzetes, Luther Márton állt, aki közérthetően tud­ta megfogalmazni a pápasággal és az egyes egyházi visszaélésekkel kapcsolatos széles körű kritikát. Mindehhez komoly politikai támogatást kapott az V. Károly császár túlhatalmától tartó birodalmi rendektől, miközben Luther teológiai és dogmatikai kérdésekben is egyre messzebb került Rómától, ami már az egyházszakadást vetítette előre. Az egyház megújulására és az ehhez szükséges reformprogram kidolgozására  összehívott 19. egyetemes zsinat megszakításokkal 1545 és 1563 között ülésezett.

A tridenti zsinat harmadik ülésszaka

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.