rubicon

Az Egyesült Államok semlegessége

20 perc olvasás

Azt gondolnánk, mi sem könnyebb egy állam számára, mint semlegesnek maradni egy olyan háborúban, amelytől egy óceán választja el. Különösen akkor, ha ezt sugallják az ország hagyományai, s ráadásul rendkívül előnyösnek tűnik egyformán kereskedni valamennyi háborúzó féllel. Az Amerikai Egyesült Államok számára azonban mindez távolról sem bizonyult olyannyira egyszerűnek.

Már az ország első négy elnökének is súlyos gondjai voltak a semlegesség miatt. George Washington el akarta kerülni, hogy a katonailag gyenge és politikailag meg nem szilárdult ország belesodródjon a francia forradalmi háborúkba, s ezért 1793. április 22-én semlegességi nyilatkozatot tett. Emiatt a franciabarát republikánusok vadul támadták az elnököt. John Adamstől saját federalista pártjának vezetői követeltek hadüzenetet a több száz amerikai hajót lefoglaló Franciaország ellen. Ő inkább új tárgyalásokat kezdeményezett, és 1800-ra sikerült elismertetnie az amerikai hajók semlegességét. Ellenfelei viszont még az épelméjűségét is kétségbe vonták.

Woodrow Wilson, az Egyesült Államok 28. elnöke (1913–1921) beszédet mond a Kongresszus előtt, 1913

Thomas Jefferson is békés eszközökkel próbálta megoldani a háborúval fenyegető válságot. Tárgyalásai azonban sikertelennek bizonyultak, a Kongresszus leállította az angol áruk importját (1806), majd embargótörvénnyel (1807) tiltott meg minden amerikai exportot. Ezzel azonban csak az Egyesült Államok gazdaságára sikerült csapást mérni, s a békepolitikának növekvő államadósság, nyugtalanság és megosztottság lett az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.