rubicon

Az Árpádok külpolitikája

21 perc olvasás
Az Árpádok uralkodásának első szakaszában egy sajátos geopolitikai helyzet határozta meg az ország külpolitikai lehetőségeit. Egyszerre két nagyhatalom: a Német és a Bizánci Birodalom lépett fel fenyegetően a fiatal magyar állammal szemben. Célkitűzéseik – a mindenkori nemzetközi viszonyoktól is függően – a partneri szövetségkötéstől a politikai befolyás biztosításán, a hűbéri alávetésen és a fegyveres hódoltatáson át a teljes bekebelezésig terjedtek. Mindemellett egy spirituális hatalom, a pápaság is igényt tartott akaratának érvényesítésére. Ez a hatalmi rivalizálás azonban lehetőséget is adott uralkodóinknak önállóságuk megvédésére, akik mind aktívabb külpolitikájukkal és erőteljesebb hadseregükkel a térség meghatározó tényezőjévé tették országukat.

Az Árpád nagyfejedelem (895–907) vezetésével végrehajtott honfoglalás után a pogány magyarság folytatta korábbi nomád – mások szerint félnomád – életmódját, amelyhez szervesen hozzátartoztak a kalandozó hadjáratok. E zsákmányszerző és pusztító katonai portyák révén a Magyar Fejedelemség hosszú évtizedeken keresztül, egészen 970-ig gyakorlatilag hadban állt Európa népeivel. A kontinens keresztény, mohamedán és pogány lakói egyaránt „a gyűlölt és kegyetlen ellenség” leverését kívánták. Nagyon jellemző, hogy közvetlenül a 955 előtti időben a hispániai mór uralkodó, III. Abd al-Rahman córdobai arab kalifa (912–961) határozottan és világosan azon véleményét fogalmazta meg I. Ottó német király (936–973) követe előtt, miszerint „a magyarok népét ki kell irtani”.

Csatlakozás Európához

A 955-ös augsburgi és a 970-es balkáni (arkadiopoliszi) vereségek a magyar fejedelmek számára világosan jelezték: súlyos kockázat nélkül a korábbi út tovább már nem járható. A Magyar

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.