rubicon

Az Anonymus-rejtély

Újra „P dictus”
3 perc olvasás
Anonymus műve, a Gesta Hungarorum mindössze 48 oldal terjedelmű, pergamenre írott kódex, mégis több ezer oldalnyi tudományos tanulmányt írtak már róla. De mind a mai napig nem tudjuk, ki rejtezik a P dictus mögött. Ki volt ez a gazdag tudású ember? Mikor élt? Milyen megfontolások alapján tudósít oly keveset magáról?

A Gesta Hungarorum prológusában utalást találunk a szerző személyi viszonyaira, a Gesta keletkezésére – melyek alapján következtethetünk a szerző kilétére is. A prológusból kétségtelenül kiderül az, hogy a szerző történetírásban jártas férfi, s olyan tudós, akinek alapos ismeretei voltak a magyarság történetéből. Történelmi ismereteivel egyenrangú földrajzi tájékozottsága.

Ki a tanítvány

Azok, akik Anonymus kilétét kutatták, a prológus második bekezdésének alapján úgy vélekedtek: a szerző tanulótársa volt annak a személynek, aki megbízást adott neki a Gesta megírására. Abból a körülményből ugyanis, hogy a szerző megbízójával együtt vett részt valamelyik francia studium generale képzési rendjében, kettőjük közt közvetlen egyidejűséget tételeznek. Pedig az ezt követő részben P dictus magister elmondja: már korábban megírta a trójaiak és a görög háborúk történetét, és közös tanulmányi idejük során éppen az ő trójai történetében válogattak. Ez logikailag kizárja az egyidőben megszerezhető műveltséget, a direkt tanulótársi kapcsolatot. Inkább mester és tanítvány közti viszonyról lehet szó. Így pedig a szerzőt nem a 12-13. század érintkező évtizedeiben a studium generalék hallgatói, hanem e kor hazai főiskolai magisterei között kell keresnünk.

A különös csak az, hogy a tanítvány bízza meg tanárát a magyarok történetének megírásával, s a tanár a tanítványt köszönti műve előszavában. Ki lehetett vajon a mester tanítványa, akit – a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.