rubicon

Az angol gentleman különös története

6 perc olvasás
A viktoriánus korban is folyamatosan vita tárgya volt, hogy vajon születés, földbirtok, neveltetés vagy személyes érdem alapján válik-e valaki nemessé. Hogyan lehetséges az, hogy egyesek a kívánatos, bár kissé ködös ”gentleman” kategóriájába kerültek, míg másoknak szembe kell nézniük a ”nem igazán igazi” megbélyegzésével? 1728-ban Daniel Defoe kijelentette, hogy a kérdés elég összetett ahhoz, hogy ”jó témának bizonyuljon egy diplomamunkához és hosszú disszertációt írjanak belőle”. Ez a cikk természetesen nem ezzel a céllal íródott.

Sok fejfájást okozott és még több nyomdafestéket vesztegettek már arra a társadalmilag igen fontos kérdésre, hogy valójában kik is voltak a „gentlemanek”? Ha minden férfi egyenlőnek született, hogyan érhetett el az egyik magasabb társadalmi pozíciót, mint a másik?

Ennek a nem hivatalos címnek olyan nagy volt a csábítása az angolok számára, hogy több kiváló, bár igen valószínűtlen jelöltre is kiterjesztették az előkelőség körét. Vajon Noé gentleman volt? Természetesen, állítja a Boke of St. Albans (1486) ismeretlen szerzője. Krisztus, az ács, szintén gentleman volt? Minden kétséget kizáróan igen, írja Sir John Ferne a Nemesség címere (1586) című munkájában: „Krisztus gentleman volt, úgy is mint a teste, mint édesanyja része [...] és ha törődött volna a világ hiúságával, nemesnek született volna.” Mi a helyzet az apostolokkal? Ferne-nek megint nincsenek kétségei: „Az apostolok szintén vér szerinti gentlemanek voltak”, bár elismeri, hogy a világban lecsúsztak, mármint ami a szakmájukat illeti.

Shakespeare gentleman volt-e? Mint színész és drámaíró, némi kételyre adhatna okot, de 1599-ben mégiscsak nemesi levelet szerzett. A Nevető filozófus névtelen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.