rubicon

Az alánok

Egy mindenütt jelen lévő keleti nép
8 perc olvasás

Valószínűleg számos tapasztalt televíziósvetélkedő-nézőt meglepne a kérdés, melyik volt az a nép, amely Észak-Afrikában tűnt fel, a mongol kori kínai császárok testőrségében is szolgált, és a rokonaik többször megfordultak a Kárpát-medencében is. A válasz: az alánok. Ahhoz, hogy ezt a látszólagos zűrzavart kezelni tudjuk, először meg kell értenünk, hogy miben különbözik az eurá­zsiai füves puszták pásztornépeinek hagyománya a miénktől. Számos dolog mellett abban, hogy e népek, ha szét is szakadtak, mindegyik csoportjuk továbbvitte a korábbi közösség nevét. Így akár önálló egységként, akár nagyobb birodalmak szolgálatába állva évszázadokon keresztül megőrizték népnevüket, mely a vándorlások, valamint a birodalomalakítások folyamatában a világ több részére is eljuthatott. Egy időben akár több helyen is használhatták.

Bár emlékezetünk a nomád életmódot elsősorban a török és mongol népekhez köti, az eurázsiai füves puszták első nomádjai irániak voltak. A Fekete-tengertől északra elterülő sztyeppevidéken ezt az életformát először a kimmerek gyakorolták, őket a Kr. e. 8. században váltották fel a szkíták, akiket fél évezred múltán kiszorítottak a szarmaták. Az ő keleti rokonaik voltak a roxolánok, az alán népnév első hordozói, nevük jelentése „világos (hajú?) alán” lehetett. Hozzájuk csatlakoztak az aorszi („fehér”) törzsszövetség tagjai és a tulajdonképpeni alánok is. Ugyanebben a csoportban tűntek fel először a későbbi jászok nevének első

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.