rubicon

Az abszolút monarchiáról mai szemmel

18 perc olvasás
Miért olyan biztosak a történészek abban, hogy XIV. Lajos sohasem mondta ki a címben idézett szavakat? Halálos ágyán ugyanis pontosan az ellenkezőjét állította: „Én elmegyek, de az állam örökre itt marad!” Tehát nem azonosította önmagát az állammal, hanem inkább az állam első hivatalnokának tekintette magát. Mégis, újra és újra felidézik ezt a mondatot. Talán azért, mert az utókor szemében mindörökre a Napkirály marad az abszolút monarchia államának megszemélyesítője.

Mit jelent ez a fogalom: abszolút monarchia? Mindössze annyit, hogy a 17. század folyamán több európai uralkodónak is megnövekedett a hatalma. Középkori elődeikhez viszonyítva nemcsak nagyobb hadsereg és több hivatalnok állt a rendelkezésükre, de a társadalom uralkodó csoportjaitól való viszonylagos függetlenségük is fokozódott. Mindennek az okát az újkor első századaiban megsokasodott nemzetközi konfliktusokban és polgárháborúkban találhatjuk meg.

Az abszolútnak nevezett monarchia

A monarchia hagyományos céljait (a belső béke fenntartása, az államvallás védelme, területi gyarapodás, nemzetközi tekintély megőrzése stb.) már nem lehetett a hagyományos, korlátozott eszközökkel biztosítani. Harcolni kellett egyes nagyhatalmak hegemonisztikus törekvései ellen, részt kellett venni a gyarmatokért és kereskedelmi útvonalakért induló nemzetközi vetélkedésben, le kellett verni az árforradalom és az infláció következményei miatt lázongó szegényebb rétegek megmozdulásait, és véget kellett vetni a vallásháborúknak is. Az uralkodóknak minden országban egyre nagyobb hadseregekre volt szükségük, ehhez pedig, Montecuccoli híres kijelentése szerint „három” dolog kellett: pénz, pénz és pénz.

Ez a megnövekedett pénzszükséglet áll az államhatalom erősödése mögött. Denis Richet francia történész sokat idézett kijelentése szerint „az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.