rubicon

Arrabona

Katonai központ egy világbirodalom végvidékén
8 perc olvasás

A Duna mentén futó limesút a római kori Pannonia egyik legfontosabb útvonala volt. A provincia egyik szerepe az északról és keletről érkező külső támadásokkal szembeni katonai védelem volt. Majdnem három évszázadon keresztül a Duna vonala mentén ki­alakított védelmi rendszer határozta meg az itt lakók életét. Az itt létrehozott katonai erődítmények láncolatának egyik fontos eleme volt az a katonai tábor, amely a mai Mosoni-Dunába torkolló Rába folyóról kapta nevét. A folyam antik neve, az Arrabo jelentése éppúgy lehet nagyon szelíd, csendes, mint gyorsan mozgó. A település – és áttételesen a mai Győr is – ennek a hol gyorsan robogó, hol szelíden szétterülő folyónak köszönheti létezését.

A Kr. u. első évtizedekben a Rába mentén futott egy út, amely a folyó torkolatánál érte el a Dunát. A torkolatnál emelkedett egy kisebb domb, amelyen egy korábbi kelta település, esetleg erődítmény állhatott. Az első római katonai létesítmény már Tiberius császár uralkodása alatt (Kr. u. 14–37) ezen a dombocskán állt, amely ma Káptalandomb néven ismert. Akkoriban egy kisebb helyőrség állomásozhatott itt.

A Duna ezen szakasza, a Szigetköz területe számtalan kisebb-nagyobb szigetből és kanyargós holtágakból állt. Állandó megtelepedésre nem volt alkalmas, de a folyószakasz folyamatos figyelemmel tartása kiemelt stratégiai fontosságú volt. Ez idő tájt jelentek meg a Dunától északra eső területen az első germán népcsoportok (markomannok és szvébek), akik ugyan szoros kereskedelmi kapcsolatot ápoltak a rómaiakkal, ám többször fegyveres konfliktusba is keveredtek velük.

Változások kora

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.