rubicon

Árpád-sávos kommunisták

Az osztálypolitika védőhálójában
6 perc olvasás

Rákosiék már 1945-ben felismerték, hogy pártjukban sok egykori nyilas húzza meg magát, mégsem „bántak el velük”. Napi politikai megfontolások alapján az ún. kisnyilasok mentesültek a felelősségrevonás alól.

”...sajnos pártunkba néha fasiszták is becsúsztak. Természetesen, ha felismertük őket, megfelelően bántunk el velük.”

1945. február 22.Rákosi Mátyás

Kik voltak a „nyilasból vedlett kommunisták”? – tette fel a kérdést Kovács Béla, a Kisgazdapárt később kommunisták által meghurcolt főtitkára. Egyszerű „tagkönyvcsere” történt: a zöldet pirosra váltották a nyilasok? Netán egyéb céljai is voltak a kommunista vezéreknek akkor, amidőn az internálás, a rendőri felügyelet, a népbíráskodás és az igazolási eljárás során – a koalíciós partnereket felhasználva – az osztályszempontok maradéktalan érvényesítésére törekedtek?

Böhm Vilmos szerint a Kommunista Pártban „találkoztak a kisnyilasok, akik így akartak megszabadulni a nyilaséra alatt tanúsított magatartásuk következményeitől, kereskedők, iparosok, a munkásoknak és a kisparasztságnak az a része, amely a náci időkben hajlott a nácizmus felé, sok intellektuel – főleg a gazdag családok ifjú radikálisai, az ismert szalonbolsevikok – és az ifjúság egy része. Sajnos – fűzte hozzá a másodszor is emigrációba kényszerült szociáldemokrata politikus –, ezek között szerepelt a szociáldemokrata ifjúsági mozgalom egy rétege, olyanok, akik a háború alatti szocialista mozgalom taktikájával, de főleg egyes vezetőivel elégedetlenek voltak.”

Rákosi Mátyás 1946. március 29-én az MKP III. kongresszusán tartott beszámolójában is érintette a kérdést. Pár perccel

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.