rubicon

Aranyozott kor

A modern Amerika bölcsője
13 perc olvasás
A polgárháború és az első világháború között kialakuló városi-ipari társadalom forradalmi változásokat idézett elő a kontinens méretű ország sorsának alakulásában. Az ekkor kialakuló új struktúrák tették lehetővé az Egyesült Államok világhatalommá válását, s ezen új struktúrák elterjedése az ország határain kívül a huszadik században a világ egy részének ”amerikanizálódását” eredményezte. A korszakban jelentős munkaszervezési-irányítási újítások történtek, s a gazdasági szférában végrehajtott átalakítások az élet más – politikai, társadalmi, kulturális – területeire is rányomták bélyegüket. Nem véletlenül nevezte Mark Twain ezt az időszakot aranyozott kornak.

Thomas Jefferson elképzelése szerint Amerikában a független farmerek, valamint az általuk létrehozott kisközösségek jelentették volna a társadalom gerincét. A jeffersoni utópia azonban a polgárháború lezárulásával végleg vereséget szenvedett: a következő évtizedek új irányt szabtak az Egyesült Államok fejlődésének, s ennek vesztesei – többek között – a kis „szigetközösségek” voltak.

Részvénytársaságok világa

A Mark Twain által aranyozott kornak (Gilded Age) nevezett időszakban terjedt el a részvénytársasági tulajdonforma, mely lehetővé tette, hogy tekintélyes összegek halmozódjanak fel egy-egy csoport kezén, s a társaságokat vezető befektetők nagyobb mozgási szabadságot kapjanak. Ez a tulajdonforma az 1850-es években jelent meg az Egyesült Államokban, elsősorban a vasútépítés és üzemeltetés területén. Az 1870-es évekre már széles körben elterjedt, s a századforduló táján megkezdődött a társaságok összeolvadása: 1904-ben körülbelül 300 ipari nagyvállalat az ország ipari termelésének több mint 40

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.