rubicon

Antiszemitizmus a Mein Kampfban

….és megvalósulása a Harmadik Birodalomban
24 perc olvasás

Az antiszemitizmus Hitler világnézetének magva volt. Pusztán statisztikai szempontból a Mein Kampf 780 oldalán közel 600 olyan példát találunk, amely igazolja a zsidók iránti gyűlöletet, az egyes szitokszavaktól egész bekezdésekig, a 27 fejezetben természetesen eltérő gyakorisággal. Felhasználta az antiszemiták minden korábbi toposzát, s radikalizálta azokat.

A Mein Kampfban az antiszemitizmus témaköre még az „életteret” is megelőzte. Zsidógyűlöletének okait azonban Hitler bizonyíthatóan nem őszintén mutatta be, vagyis csúsztatott. Ugyanis igazolható, hogy a politikailag közömbös őrvezető 1919. május és szeptember között lett meggyőződéses antiszemita. A fordulat hátterét nem lehet egyértelműen megállapítani. Sok szól amellett, hogy zsidóellenes dühe egyfajta túlkompenzációnak tekinthető az általa tév­útnak tekintett Müncheni Tanácsköztársaság miatt.

Hitler legkorábbi politikai nyilatkozatai is a „zsidók” diszkriminációja körül mozogtak. Az első világháború végén, 1919. szeptember 16-án katonai elöljárója, Karl Mayr százados megbízásából így írt Adolf Gemlich ulmi katonának: „Az antiszemitizmus pusztán érzelmi okokból végül pogromokba torkollik. A racionális antiszemitizmusnak mégis a zsidó előjogok tervszerű, törvényes felszámolásához kell vezetnie, amelyek eltérnek a közöttünk élő más idegenekétől (idegentörvénykezés). Végcélja azonban változatlanul a zsidók eltávolítása.” 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.