rubicon

Anna, Nagy-Britannia első királynője

8 perc olvasás

Amikor Winston Churchill azzal üdvözölte II. Erzsébet trónra lépését, hogy „királynőink uralkodásának esztendei mindig híressé váltak”, nemcsak I. Erzsébet és Viktória korára gondolhatott. Marlborough hercegének leszármazottjaként minden bizonnyal a nagy hadvezér támogatójára, Anna királynőre (ur. 1702–1714) is emlékezett. Az utókor által kevéssé ismert uralkodónő korában ugyanis Anglia rendkívül nagy győzelmeket aratott, és Skóciával egyesülve Anna uralkodása alatt vette fel a Nagy-Britannia nevet.

Amikor Anna 1665. február 6-án megszületett Londonban, apja, Jakab még a York hercege cí­met viselte, s bátyja, II. Károly trónörökösének tekintették. Anyja Anne Hyde volt, Clarendon earljének, az uralkodó legfőbb tanácsadójának a lánya. Anna hatéves volt, amikor anyja meghalt. Ekkoriban ismerkedett meg élete nagy barátnőjével, a nála öt évvel idősebb Sarah Jenningsszel, aki hamarosan John Churchill, a majdani Marlborough herceg felesége lett. Annát nővérével, Máriával együtt anglikán hitben nevelték fel, holott apjuk már ekkor katolikus hitvallást tett. Az angolokat egyelőre megnyugtatta az a tudat, hogy bár a trónörökös katolikus, az ő utódai már anglikánok lesznek. Igaz, Jakab feleségül vette a katolikus Modenai Máriát, de első tíz gyermekük koraszülött lett vagy meghalt csecsemőkorban.

Anna, Nagy-Britannia királynője (1702–1714) Michael Dahl festménye, 1705

Annát 1683-ban hozzáadták III. Frigyes dán király második fiához, Györgyhöz, aki egyszerű katonaember volt, a politika nem érdekelte. II. Károly király így jellemezte: „Próbálkoztam vele

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.