rubicon

Amerikai Konföderációs Államok

22 perc olvasás

James M. McPherson amerikai történész találó hasonlata szerint az Egyesült Államok déli tagállamai úgy jártak, mint Lewis Carroll Alice Csodaországban című meseregényének címszereplője. Minél gyorsabban haladtak, annál jobban távolodtak céljuktól, minél erőteljesebben fejlesztették gazdaságukat, annál távolabb kerültek a felzárkózástól az északi tagállamokhoz. Amikor pedig az 1840-es években megnyílt az út a Csendes-óceánig való terjeszkedés előtt, a Dél oly elszántan törekedett a rabszolgaság új ter­ritóriumokra történő kiterjesztésére, hogy ezzel szétrobbantotta az Uniót. 

James M. McPherson hasonlata egyáltalán nem túlzó. 1840-ben Délen húzódott az amerikai vasútvonalak 44%-a. Az 1850-es években megnégyszerezték az itteni vasútvonalak hosszát – és 1860-ra a déliek az Egyesült Államok vasúthálózatának mégis csak 35%-ával rendelkezhettek. Ipari tőkeberuházásukat 77%-kal növelték – és 1860-ra részesedésük a nemzeti iparból mégis 18%-ról 16%-ra csökkent. A déliek az általuk megtermelt gyapotnak mindössze 10%-át tudták feldolgozni. A massachusettsi Lowell városban több fonógép működött, mint a majdani Konföderáció tizenegy déli államában együttvéve. Nem csoda, hogy frusztráltak voltak, megalázottnak érezték magukat, és aggódtak a jövő miatt. Az Egyesült Államok északi és nyugati régiói oly rohamos gyorsasággal fejlődtek, hogy mindenki számára nyilvánvaló volt: a gazdasági vezető szerep után hamarosan a politikai vezetést is kisajátítják. Akkor pedig akár a rabszolgaságot is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.