rubicon

Amerika felébred

Roosevelt útja a háborúig
15 perc olvasás
Amikor Németország 1914-ben lerohanta a semleges Belgiumot, Woodrow Wilson amerikai elnök arra kérte honfitársait, hogy maradjanak semlegesek „gondolatban és tettben” az európai hatalmak háborújában. Egy negyedszázaddal később, amikor Németország 1939. szeptember 1-jén megindította támadását Lengyelország ellen, Franklin Delano Roosevelt ismét azt kérte az amerikaiaktól, maradjanak semlegesek „tettben”, de hozzátette: arra nem kérheti őket, hogy maradjanak pártatlanok „gondolatban” is.

A gazdasági válság sújtotta harmincas évek közepén Washingtonban kongresszusi bizottságot hívtak életre az Egyesült Államok első világháborús részvétele körülményeinek kivizsgálására. A Gerald P. Nye vezette bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Amerikának nem fűződtek elsődleges érdekei a részvételhez, hanem bizonyos csoportérdekek – bankárok, a háborús szállításokban érdekelt gyárosok – befolyásolták a Wilson-kormányt a döntésben.

Izolacionista közhangulat

A jelentés erőteljes visszhangot váltott ki a politikai életben és a közvéleményben egyaránt, aminek eredményeképpen a kongresszus 1935-ben egy semlegességi törvényt fogadott el, amely megtiltotta, hogy a kormány hadianyagokat adjon el a hadviselő országoknak. Az Egyesült Államok ezzel az elvvel gyakorlatilag kiszolgáltatta magát Németországnak. A semlegességi törvényeket a következő években megújították, sőt, tovább szigorították, s hatályuk a spanyol polgárháborúra is kiterjedt.

Az egyre feszültebbé váló nemzetközi helyzet és az egyre inkább elszigetelődéspártivá váló amerikai közvélemény közötti ellentétet Franklin D. Roosevelt megpróbálta fokozatosan felszámolni. 1937. október 5-én, azt követően, hogy Japán újabb támadást

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.