rubicon

Állambiztonsági munka a Kádár-korban

A politikai rendőrség hálózaton kívüli információszerző eszközei
13 perc olvasás

A Kádár-korszakban az állambiztonsági szervek fő feladata az államellenes politikai bűncselekményekkel szembeni fellépés volt. Ez azt jelentette, hogy az állambiztonsági munkában a korabeli jogszabályok szerint büntetendő tevékenységek rendőri felderítését követő letartóztatások helyett az operatív megelőző intézkedésekre helyezték a hangsúlyt. Az állambiztonsági szervek munkáját elsősorban a bizalmas (titkos) nyomozás jelentette, amelynek fő célja a korabeli jogszabályok alapján büntetendő vagy jogszabályba nem ütköző, de a fennálló politikai rendszerrel szemben ellenségesnek tekintett tevékenység végrehajtásának megelőzése, akadályozása, korlátozása és megszakítása volt. Akkor is titkos nyomozást indítottak, ha a bűnüldöző szerveknek a bűncselekmény elkövetésének igazolására nem sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni. A bizalmas nyomozás során – állambiztonsági szakzsargonnal élve – operatív erőket, eszközöket és módszereket alkalmazott a politikai rendőrség.

A második világháborút követő időszakban a hatalmat magához ragadó és mindenre kiterjedően kiépítő Magyar Kommunista Párt, valamint utódpártjai, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és 1956 után a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) a társadalom számos csoportjára – így a Horthy-rendszer tisztségviselőire, egyházi személyekre, az ún. volt földbirtokosokra, gyártulajdonosokra, a kuláknak nevezett „gazdag” paraszti rétegre, ’56-os „ellenforradalmárokra” stb. – sütötte rá a „népi demokrácia ellensége” bélyeget. Velük szemben a pártállam igyekezett a lehető leghatékonyabb módszereket bevetni. Mindezek közül a párt ökleként is emlegetett politikai rendőrségé volt az egyik főszerep. Míg a Rákosi-rendszer az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elv jegyében a fizikai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.