rubicon

Aktuális középkor-kép

16 perc olvasás
A 15. századi humanisták az antik kultúra bukása és újjászületése között eltelt mintegy ezer évet medium aevumnak, azaz középső korszaknak nevezték el. Az ő szemükben a barbárság és sötétség felesleges időszaka volt ez. Aligha sejtették, hogy a 20. század történészei úgy tekintenek majd erre a korra, mint amelyben az európai civilizáció megszületett és felnövekedett.

Az eredetileg semmitmondó, formális „középkor” elnevezés napjainkra olyan tartalmakkal telítődött, olyan egyedi történeti struktúrát jelöl, hogy tudományos igénnyel csak Európa, sőt csak Nyugat-Európa esetében beszélhetünk erről a fogalomról. Nyuga-Európa ebben az értelemben nem földrajzi térség, hanem a történeti Occidens, amelynek területe a középkor folyamán Lengyelország és Magyarország keleti, illetve déli határáig terjedt.

Korszakhatárok

A 17. század végén alakult ki a világtörténet hármas korszakbeosztása ókorra, középkorra és újkorra. E korszakolás első alkalmazója, Cellarius hallei professzor Nagy Konstantinnal kezdte és Konstantinápoly elestével (1453) fejezte be a középkor történetét. A 18. század végére általánosssá vált a 476-os, illetve 1492-es korszakhatár. Az utóbbit napjainkig a történészek többsége elfogadja, bár akadnak, akik inkább a reformációt (1517, 1520) tekintik a középkor végének. Sőt, újabban egyesek egészen a 16. század közepéig elmennek, amikor Európában már jelentkeztek a nagy felfedezések és a reformáció következményei.

Ma már a szakemberek nem 476-ot tekintik a középkor kezdetének, hiszen akkor nem történt semmi lényeges. A Nyugatrómai Császárság formális megszűnését a kortársak szinte észre sem vették. Ha egyetlen évszámhoz akarjuk kötni az új korszak kezdetét, akkor sokkal

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.