rubicon

Adózás a középkori Magyarországon

13 perc olvasás
A megtermelt javak elosztását szolgáló adózásnak a középkorban három fő típusa létezett: adót szedett a király, a földesúr és az egyház. A királyt felségjoga alapján, a földesurat uradalma, földtulajdona okán, az egyházat pedig a bibliai hagyományt őrző egyházjog szerint illette meg az adó. A három adótulajdonos több címen is szedhetett adót. A király, miként az egyház is, hatalmas birtokállománya után földesúri járadékban is részesült. Ugyanakkor a király egyes földesurak javára lemondhatott a királyi adó behajtásáról, lehetőséget adva nekik arra, hogy birtokaikon maguk számára szedjék be a magánjogúsított királyi jövedelmet.

A királyi (állami), a földesúri és az egyházi adózás létét Magyarországon a 11. századtól kezdve források igazolják. Az egyházi adózás kezdete egyértelmű: a legfőbb egyházi adót, a tizedet Szent István király vezette be. Ezzel szemben a királyi és a földesúri adózás kezdetei nem ismertek pontosan. Az előbbit a 14. századi krónikaszerkesztmény Péter királyhoz (1038–1041, 1044–1046) kapcsolta. Korai létét egyértelműen bizonyítja, hogy Könyves Kálmán király uralkodása alatt (1095–1116) már a reformjára is sor került. A földesúri adózást részleteiben és hitelesen elsőként a zselicszentjakabi apátság 1061-es alapítólevele örökítette meg. Ettől fogva az egyre gyarapodó forrásanyagban viszonylag gyakran szerepelnek a különféle adók.

Az adóalap változása

Mindhárom adózás előfeltétele és alapja az önálló gazdaság volt, amely a földesúri birtok keretei között alakult ki. A földesúri népek számontartására szolgáló egység neve eredetileg a mansio volt. A fogalmat a 11–12. században kettős értelemben használták: házat (szállás, lakhely), illetve háznépet (család) egyaránt jelentett. A két egymást feltételező jelentés közül eleinte az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.