rubicon

Adelheid királyné

A lovagkirály felesége
6 perc olvasás

A nők tisztelete a keresztény lovag legfőbb erényeinek egyike. A lovag védi a leányokat és asszonyokat a bántalmazástól és az erőszaktól – a gyengébb tiszteletben tartása nemcsak az igazi férfi védjegye, hanem jogi kategória is. A nőtisztelet szublimált kifejezései a trubadúrénekek és a Szűz Mária-kultusz. A Mária-tisztelet és a lovageszmény már korán feltűnt a Magyar Királyságban: a latin Nyugaton elsőként István király ajánlotta a Szűzanya pártfogásába országát, László királyt pedig már a lovagkor hajnalán „Szűz Mária választott vitézének” tekintették, amikor megválasztották az első keresztes hadjárat vezetőjének. 

László király házasságai 

A lovagkirály legendájának legemlékezetesebb és legtöbbet ábrázolt részlete a leány kiszabadítása a besenyő (vagy kun) vitéz markából 1068-ban, a cserhalmi vagy kerlési csata után, amikor Szent László még csak herceg volt. A leányszabadítás nemcsak lovagiasnak, hanem mélyen vallásosnak is ábrázolja Lászlót: vitézül harcol, hogy megmentse az elrablott leányt, aki maga is cselekvően részt vesz a pogány legyőzésében, és a diadal után Szűz Mária alakját ölti magára. A legendán kívül sajnos keveset tudunk Szent László és a nők kapcsolatáról. 

Házasságai kapcsán legfeljebb az Árpádok dinasztikus szövetségi politikáját emelhetjük ki, nem a személyes érzéseit. Feltételezések szerint első felesége előkelő magyar hölgy lehetett – ez egyedülálló lenne az Árpád-házi királyok között. Erről a feltételezett első feleségről semmit nem tudunk. 1078 táján vette el Rheinfeldi Adelheidet (1060?–1990), Rajnai Rudolf sváb herceg és Savoyai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.