rubicon

A világháború

26 perc olvasás

A Monarchia 1914-ben Szerbiának küldött hadüzenete azonnal beindította a koalíciós mechanizmusok működését. Kitört a világháború, amely lezárta az európai nagyhatalmak addigi erőegyensúlyán és Európa vitathatatlan elsőségén alapuló világrendet, s 1945 után minden szempontból új, két – összesen három kontinensen terpeszkedő – szuperhatalom által meghatározott világrendet teremtett. A két világháború ebben a megközelítésben egy világháború volt két fegyveres szakasszal (1914–1918 és 1939–1945), közte húszéves fegyverszünettel. A harmadik szakaszban az első szakasz „újrajátszása” történt – brutálisabb formában és eszközökkel, s új, ám valahol a 19. században gyökerező ideológiákkal a háttérben, de alapvetően ugyanazon folyamatok eredményeként.

A köztes szakasz fegyverszünetnek minősítése azért is indokolt, mert a Versailles környéki békék szakítottak az évezredes békekultúrával. A különféle háborúkat lezáró békék egészen a 19. század végéig arra szolgáltak, hogy megbékéltessék a legyőzött fele(ke)t. Jó példája ennek a napóleoni világháborút lezáró 1815. évi bécsi békerendszer, amely Franciaországot visszaemelte a nagyhatalmak sorába, s alkalmas volt a világméretű béke megőrzésére egy teljes évszázadon át. A 20. századra azonban ez a békekötési kultúra átadta a helyét a diktátumoknak, amelyek a legyőzöttek megbüntetésére törekedtek. Ez pedig egyenesen vezetett a reváns igényéhez, s a húszéves köztes periódus az újrafelkészüléshez kellett.

A békéltetés helyett büntetés kategóriája egy­aránt érvényes az 1919–1922 közötti ver­sailles–washingtoni és az 1947. február 10-i párizsi békerendszerre. Mindkettő – az eddigi hivatalos értelmezésben – lezárt egy-egy világháborút. Csakhogy az előbbi valóban lezárta-e a világháborút? Ellentmondani látszik ennek az, hogy negyedszázad múltán újabb békerendszer megalkotására volt szükség egy újabb világháború lezárására. De nevezhető-e ez újabb világháborúnak vagy inkább a negyedszázaddal korábbi újjáéledésének?

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta