rubicon

A világforradalom pártja

A Komintern
30 perc olvasás

A Kommunista Internacionálé (1919–1943) a két világháború közötti időszakban nem egyszerűen a kommunista pártokat tömörítő világszervezetként, hanem a várt és tervezett világforradalom hadseregének „tisztikaraként” működött. Felépítése erősen centralizált volt, az egyes kommunista pártokra nem önálló entitásként, hanem a Komintern szekcióiként tekintettek. A Komintern és tagpártjai végső célja minden országban a fennálló gazdasági, társadalmi rend megdöntése volt, az ehhez rendelt eszközök konkrét országtól és szituációtól függően változhattak.

A Komintern sorsát és helyzetét nagymértékben meghatározta, hogy létrehozására Szovjet-Oroszországban került sor, a szervezet működésének alapelveit a bolsevik vezetés prominens képviselői dolgozták ki; főhadiszállása a korszak egészében Moszkvában volt, a Komintern és a tagpártok finanszírozása a szovjet párt, illetve a szovjet állam költségvetéséből történt. Mindez eleve privilegizált helyzetet biztosított a mindenkori szovjet pártvezetésnek a szervezet irányításában, és ők gondosan ügyeltek rá, hogy ebbéli monopóliumuk a korszak egészében megmaradjon.

A Kommunista Internacionálé II. kongresszusának ünnepélyes megnyitása az Urickij-palotában, Leningrád, 1920. A repini iskolához tartozó Iszaak Brodszkij 1920-ban kapott megbízást a monumentális kép elkészítésére. Tanítványaival együtt négy évig dolgozott rajta. A kép mérete 200x532 cm, körülbelül 600 alak van rajta, köztük az orosz és a nemzetközi kommunista mozgalom vezéralakjai. Az ő portréjuk megfestéséhez Brodszkij egy 125 dedikált fényképből álló kollekciót gyűjtött

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.