rubicon

A veszprémi püspök

Mindszenty József a királynék városában
7 perc olvasás

XII. Piusz pápa 1944. március 5-én kelt bullájával Mindszenty József zalaegerszegi apát­plébánost nevezte ki Veszprém püspökévé. A szombathelyi egyházmegye 52 éves papja – vezetéknevét két évvel azelőtt magyarosította Pehmről szülőfaluja, Csehimindszent után Mindszentyre – előléptetését minden bizonnyal korábbi főpásztorának, gróf Mikes Jánosnak köszönhette, aki több csatornát is igénybe vett ahhoz, hogy felhívja a Szentszék figyelmét a fáradhatatlan szervező hírében álló vidéki plébános érdemeire.

A buzgó lelkipásztori szolgálattal párosuló társadalmi aktivitás, amely a püspökök korabeli kiválasztásánál erőteljesen érvényesülő szempont volt, valamint a jelölt er­köl­csi integritása, úgy látszik, többet nyomott a latban, mint Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímás aggályai a paptársai által „tisztelt, de nem szeretett” Mindszenty jellemének túlzott keménységével és műveltségi hiányosságaival kapcsolatban. 

A magyar királyi kormány esetleges politikai kifogásait pedig, melyek korábban biztosan szóba kerültek volna a legitimista, Horthy kormányzóval szembeni ellenérzéseit nem is palástoló plébánossal kapcsolatban, maga az érdekelt semlegesítette sikeresen a Muravidék visszacsatolásakor az állami szervekkel szoros együttműködésben végzett hazafias tevékenysége révén.

 

Bár a háborús viszonyok miatt a pápai bulla késett, Angelo Rotta apostoli nuncius rendkívüli felhatalmazásával élve lehetővé tette, hogy az új veszprémi püspök ennek hiányában is minél hamarabb átvehesse egyházmegyéje kormányzását. A püspökszentelésre eredetileg a zalaegerszegi plébániatemplomban került volna sor, ám az ország német megszállása miatt a hercegprímás úgy döntött, hogy március 25-én Esztergomban együtt szenteli fel az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.