rubicon

A vaskori kelta civilizáció

16 perc olvasás
Talán közhelynek tuýnik, mégis igaz az a megállapítás, hogy a nem mediterrán Európa őskori névtelenségéből elsőként a kelta nép emelkedett ki. A vaskori kelta civilizáció már meglepően nagy területre terjedt ki, Britanniától a délorosz styeppékig, Hispaniától Kis-Ázsiáig. Egyik vezérük, Brennus Rómát sarcolta, évszázadokkal később Vencigetorix Caesarral vívott nagy küzdelmet, ám a kelták igazán erős államot sohasem tudtak kiépíteni.

A milétoszi Hékataiosz töredékei arról tanúskodnak, hogy a görög világ Kr. e. 500 körül szerzett tudomást a kelta Európa létezéséről. Hérodotosz pedig már arról írt, hogy a Duna a kelták földjén ered. Ezek az adatok egyúttal azt jelentik, hogy elsőként az ókori görögök definiálták a keltaságot mint Európa egyik nagy barbár népét.

Kik voltak a kelták?

A keltaság nyelvi alapon történő meghatározása a Brit-szigeteken beszélt idiómákon alapul, amelyek napjainkig fennmaradtak Írországban, Skóciában, Walesben, Cornwallban, Man szigetén és Bretagne-ban. Ezt egészítik ki a kontinensen az ókori kelta feliratok, a személy- és helynevek. Az indoeurópai nyelvcsaládba tartozó keltát beszélő népcsoportok megjelenésének visszavezetése a Kr. e. III. évezredig azonban több mint hipotetikus.

Végül a kelticitásnak régészeti definíciója is van. Ez a 19. század hetvenes éveiben született meg, amikor a Marzabotto melletti etruszk város (Bologna közelében) régészeti anyagából sikerült különválasztani azokat a leleteket, melyek pontos párhuzamai Franciaország és Svájc területén koncentrálódtak. Ezáltal az ókori forrásokból ismert itáliai kelta vándorlás régészeti azonosítása történt meg. Az így felfedezett civilizáció a svájci Neuchâtel-tónál 1853 óta ismert lelőhelyről a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.