rubicon

A Vasgárda

Codreanu és Sima legionáriusai
10 perc olvasás

A román szélsőjobboldal legjelentősebb ereje a Szent Mihály Arkangyal Légiója, más néven a Vasgárda volt. A kor fasiszta mozgalmai között vallásos jellege tette különlegessé, és az, hogy vezére, Corneliu Zelea Codreanu a legjobb kiállású legény volt a hasonszőrű vezérek, majd diktátorok vagy diktátorjelöltek sorában. Élete a mozgalom – legendává stilizált – hőskorszakának története.

Corneliu Zelea Codreanu 1899-ben született. Katonaiskolába járt, majd 17 évesen önkéntesként akart harcolni, de kiskorúsága miatt hazaküldték a frontról. 1919 tavaszán líceumi társait a dobrinai erdei tisztáson tartott gyűlésen kezdte szervezni a várt szovjet támadás ellen, a jászvásári gyárnegyedben pedig a sztrájkolók ellen lépett fel, és a vörös zászló helyére kitűzte a nemzeti zászlót. Aztán a numerus clausust követelő antiszemita mozgalmak harcosa lett, és 1923-ban hat társával a zsidók emancipációjáért bűnösnek tartott „nemzetáruló” miniszterek életére törő összeesküvést szervezett. 

Codreanu a fasiszta diákszervezet alapításának 12. évfordulóján, 1934, Bukarest A Kapitány

Codreanu számára a vacaresti börtön kápolnájának Szent Mihály-ikonja volt a nagy reveláció, a felhívás arra, hogy úgy tapossák el a gonoszt, miként az arkangyal tette. 1924-ben le is lőtte a jászvásári rendőrfőnököt, aki annak rendje és módja szerint elverette a verekedő diákokat. Codreanut azonban a bíróság felmentette, s hősként jött ki a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.