rubicon

A vallások szabadságától a vallásszabadságig

5 perc olvasás
Vallás és szabadság. Két olyan fogalom, amelyek a civilizáció hajnala óta részei valamiképp az emberiség önmagáról kialakított tudásának. Eredetükről, tartalmukról, „logikájukról” koronként változott a felfogás. De amiként a folyó, amelybe nem léphet kétszer az ember, mégiscsak ugyanaz a folyó marad, e két szellemi kategória is nemcsak mindmáig azonos minden korábbi önmagával, de lényeges összefüggéseit hordozza mai, modern világunknak is.

Ma is megvan még valamennyi a vallásszabadság lelkesítő pátoszából, akár arénába hajszolt ókeresztény mártírokat, gályára hurcolt protestáns prédikátorokat, a „néma forradalom” csendőrszuronnyal fenyegetett szektavezetőit, a sztálinista börtönökben lopott kenyérrel, csempészett borral misét celebráló papokat, akár középkori városfalak és makacs előítéletek gettóiba zárt zsidókat idéz a puszta szó. Bár modern hazai kontextusát csupán a polgári átalakulás korában kapta meg ez a kifejezés, a korábbi harmadfél évszázadban is egyik leglényegesebb kulcsfogalma volt a magyarországi társadalmi és politikai küzdelmeknek.

Megszabott szabadság

A jogfogalmaknak az a rendszere, amelyben a középkori ember elgondolta a maga világát, a hatalmi eszközök nyomatékával mindenkinek megszabta a neki járó szabadságokat. Amikor a 16. század első felében az egyház elvilágiasodásával szembeforduló hívők kísérletet tettek a felfogásuk szerinti evangéliumi kereszténység normáinak helyreállítására, reformációjuk számára olyan megnyilvánulási szabadságot követeltek, amely formálisan egyike volt csupán a feudális világban élőket összekötő s elhatároló csoportprivilégiumoknak. Törekvéseik kulcselemei – így többek között az istenismerthez jutás milliónyi egyéni útjának tolerálása s ezek minőségi egyenlőségének elfogadása –

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.