rubicon

A turini remete

12 perc olvasás
Száz esztendővel ezelőtt halt meg Kossuth Lajos Torinóban, ahol hosszú életének kereken egyharmadát töltötte. Az északolasz városban utcanév, egykori lakóházának kertjében érc mellszobor emlékeztet a „turini remetére”, s halálának centenáriumáról Torino városa is megemlékezik. A helyi Kossuth-kultusz ébrentartója egy magyar származású nyugdíjas orvos, cikkünk szerzője, Giuseppe Weisz.

Kossuth Lajos hosszú hazátlanságának java részét Turin (Torino) városában élte le. Turin a Savoya-Piemont-Szardínia-i királyság székhelye volt, amely 1848-tól alkotmányos kormánnyal, választott képviselőházzal rendelkezett. A csizma alakú Itáliai-félszigeten, amelyet Metternich puszta földrajzi fogalomnak tekintett, Piemont kis állam, ám politikai jelentősége annál nagyobb: itt kaptak menedéket az olasz egység eszméjéért üldözött politikai menekültek a kisebb-nagyobb itáliai államokból. Itt érlelődött meg az egységes olasz államba tömörülés gondolata, amelynek megtestesítői Mazzini, a nemzeti öntudatra ébresztő, Garibaldi, a hadvezér és Cavour, a messze látó államférfi voltak. Innen indult el az első olasz függetlenségi háború Ausztria ellen 1848-ban, amely ekkor még kudarccal végződött. A másodikra már francia segítséggel került sor 1859-ben, s ebbe igyekezett bekapcsolódni Kossuth. Elgondolása szerint egy sikeres háború után Magyarország felszabadítására is sor kerülhetne francia–olasz segítséggel. Tárgyal III. Napóleon francia császárral és Cavour piemonti miniszterelnökkel.

Kossuth utolsó aduját játssza ki a nemzetközi politikában: gyorsan szervezkedik, Klapkával és Telekivel megalakítja a Magyar Nemzeti Igazgatóságot. Felhívást intéz a Lombardiában állomásozó osztrák hadseregbe beosztott magyar katonasághoz: pártoljanak át! Szöknek is a magyar katonák, s

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.