rubicon

A tridenti zsinat

7 perc olvasás
A tridenti zsinat az újkori katolicizmus legnagyobb eseménye volt. A hosszúra nyúlt egyházi tanácskozás határozatai a világ katolikusai mindennapjainak részévé váltak. A zsinat négy évszázadra, századunk derekáig meghatározta a katolikus egyház életét.

Trident, dél-tiroli város, ma Trento néven Olaszország északi részén található, a 16. században azonban a Német-római Birodalom legdélibb városa volt. A város és a környező földek földesura a trentói püspök, tehát egyházi ember volt, mégsem ezért esett erre a helyre a pápa választása. A császár, V. Károly azt akarta, hogy a zsinat német földön üljön össze, a császári hatalom árnyékában, és ott találjon megoldást a német katolikusok és lutheránusok ellentéteire. A pápa azt szerette volna, ha Rómában, de legalábbis Itáliában gyűlnek össze a résztvevők. A nagy tanácskozás egybehívását megelőző számos kompromisszum egyike volt, hogy végül is a két világ határán: Trentóban nyílt meg a zsinat.

 

Ellenálló pápák

1517 októberének utolsó napján Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes kiszegezte híres 95 pontját a wittenbergi vártemplom ajtajára, és ezzel elindította a reformáció mozgalmát. Európa keresztényei – protestánsok és katolikusok egyaránt – azt remélték ekkor, hogy az egyetemes zsinat összehívásával tisztázódnak a felmerült problémák, és megtörténik az egyház reformja. V. Károly abban bízva támogatta a zsinat egybehívását, hogy a katolikus és protestáns fejedelmek kibékülésével helyreáll uralma a német tartományokban. Pontosan ezért tett meg mindent a zsinat megakadályozására a „legkeresztényibb király”, I. Ferenc, Franciaország uralkodója. A tridenti zsinat összehívására így csak akkor kerülhetett sor, amikor a két örök ellenfél 1544-ben átmenetileg békét kötött

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.