„A csillagokat iszom!” – kiáltotta állítólag Dom Perignon abbé, amikor először kóstolta meg az általa feltalált pezsgőt Hautvillers kolostorában valamikor a 17–18. század fordulóján. Mint a legtöbb színpadias eredetmagyarázó sztorinak, valószínűleg a fele sem igaz e jó kis történetkének sem, a story nem history. Az efféle kerek, jól dramatizált, színes anekdoták jól fogyaszthatóak (könnyű ivásúak), mellesleg különös ismertetőjelük, hogy akkor is jól tartják magukat, amikor kiderül: nem sok közük van a valósághoz.
A magyar bor művelődéstörténete is tele van hasonló féligazságokkal, a legismertebb talán az, hogy az első tokaji aszút Szepsy Laczkó Máté komponálta 1650-ben Lorántffy Zsuzsannának. Zelenák István az ezredfordulón a sátoraljaújhelyi levéltárban olyan 1571-ből származó oklevelet talált, mely „Hetven Hordó és öttvenkét áttalag Asszú szőlő” borról végrendelkezik, azaz az aszúkészítés bizonyíthatóan már majd’ egy évszázaddal korábban bevett gyakorlat volt. A felfedezést 2000-ben publikálták a Borbarát téli számában, ám ettől még máig mindenhol Szepsy Lackó Mátét láthatjuk.
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.