rubicon

A titkos brioni találkozó

13 perc olvasás

1956. november 2-án éjjel a legnagyobb titokban találkozott egymással Nyikita Szergejevics Hruscsov és Joszip Broz Tito.

A szinte konspiratív körülmények kö­zött létrejött megbeszéléseken a szovjet és a jugo­szláv kommunista pártok vezetői a magyar forradalom elleni szovjet fellépés részleteit egyeztették. 

Az este 6 órától másnap hajnali 5-ig tartó tanácskozás színelye a festői szépségű Brioni szigeteken található exkluzív Tito-rezidencia volt. 

A titkos találkozóról sem feljegyzések, sem fényképek nem készültek, így az íráshoz mellékelt fotók Tito 1956 nyarán lebonyolított háromhetes szovjetunióbeli látogatásán, illetve Hruscsov 1956. szeptemberi és 1963. augusztusi jugoszláviai útján készültek.

A 20. század hidegháborújának egyik legnagyobb „játékosa” volt Josip Broz Tito jugoszláv államfő. Már az ókori görögök is tudták, hogy egy ember jelleme akkor mutatkozik meg a legjobban, ha hatalmat adnak a kezébe. Ez teljes mértékben igaznak bizonyult Titóra. A második világháború legendás partizánparancsnoka a világégést követően Sztálin legjobb tanítványának számított, és hatalomra jutása után szinte azonnal a szovjet berendezkedést kezdte ráerőltetni a több nemzetből és nemzetiségből álló Jugo­szláviára. Ellentmondást nem tűrően alakította a Szovjetunió képére a dél­szláv államközösséget. Mindenben a szovjet modell volt a meghatározó és mérvadó. 

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta