rubicon

A tetten érhető manipuláció

Plakátok az 50-es években
4 perc olvasás
A plakát a vizuális információközlés több száz éves eszközeinek, a falragasznak és a hirdetésnek fiatalabb képes testvére. Tükrözi korának művészi ízlését, erkölcseit, szokásait, kulturális fejlettségét, a politikai és gazdasági közállapotokat. A rádió és a tv tömeges elterjedéséig, az újság mellett, a társadalmi kommunikáció legfőbb eleme, a tömegtájékoztatás leghatásosabb eszköze volt. És a manipulációé. Kivált az ötvenes évek Magyarországán.

1944 őszétől a hadszíntérré változott Magyarországon a szovjet katonai és politikai fennhatóság tényét már biztosra lehetett venni. A front mögött szerveződő nemzeti bizottságok és a bizonytalanul zászlót bontó pártok híradásai a romos falakon furcsa szimbiózisban éltek a később váteszinek bizonyult antibolsevista falragasszal: Te is Szibériába akarsz kerülni? A szovjet megszállás ellenére 1944–1948 között a felszínen egy többpártrendszerű polgári demokratikus fejlődés indult meg.

Ebben a közegben a plakát nemcsak a gondolatok sokszínűségét jeleníthette meg, hanem csatasorba állt az ország jövőjét érintő kérdések eldöntésében is: hírt adott, mozgósított az újjáépítésre, a választásokra. A dinamikus kompozíciók többsége azonban már ekkor is elfedte az ország tragédiáját. Legfeljebb szöveges hirdetmények jelezték a valós helyzetet. A későbbi politikai rendszer előképei sejlenek fel az MKP radikálisan fogalmazott, magabiztos megnyilvánulásaiban, mint amilyen a Budapestért bosszút lihegő szalagszöveg vagy a Hódolat (sic) a 27 éves dicső Vörös Hadseregnek. Amikor Magyarország nyíltan a szovjet típusú fejlődés, a proletárdiktatúra modellje mellé zárkózott fel, a plakátok sugallta „tények” már kevésbé a tényekről szóltak. Az egyre arctalanabbá váló valóságot

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.