rubicon

A terrorizmus

9 perc olvasás

Bár a terrorizmus az emberiség történelmének állandó kísérőjelensége, a modern értelemben vett nemzetközi terrorizmusról csak 1968 óta beszélhetünk. A szakértők a modern nemzetközi terrorizmus megjelenését ahhoz kapcsolják, amikor a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (Popular Front for the Liberation of Palestine – PFLP) szervezet három tagja 1968. július 22-én elfoglalta és eltérítette az izraeli légitársaság (El Al) Rómából Tel-Avivba tartó Boeing 707 típusú utasszállító repülőgépét, fedélzetén 38 utassal. A terroristák a repülőgépet az algériai Dar al-Bayda repülőtérre kényszeríttették, majd hosszas tárgyalásokat követően az utasok, a személyzet és a merénylők „szabadon távozhattak”. 

A terrorizmusnak nincsen nemzetközileg elfogadott nemzetközi jogi definíciója. Bár a modern nemzetközi terrorizmus több mint három évtizede alatt a kérdéssel foglalkozó szakirodalom több mint száz definíciót fogalmazott meg, illetve tett közzé a terrorizmusra vonatkozóan, egyik körül sem alakult ki széles nemzetközi konszenzus. A konszenzusos definíció hiányában a terrorizmus meghatározására jelenleg két módszert alkalmaz a nemzetközi közösség. Egyrészt azt igyekszik meghatározni, hogy mi nem jellemzi a terrorizmust. Így az idegen megszállás ellen vívott nemzeti felszabadító és függetlenségi harcot a nemzetközi jog nem tekinti terrorista cselekménynek. A nemzetközi közösség továbbá azt is hangsúlyozza, hogy a terrorizmus nem köthető egyetlen valláshoz, nemzetiséghez vagy kultúrához sem, és ez nem igazolható azzal sem, hogy ezek nevében követnek el ilyen cselekményeket. Kizárják a terrorista cselekmények köréből a demokrácia és a jogállamiság, valamint a humanitárius törvények megteremtése vagy újjászervezése érdekében tett lépéseket is. 

A terrorcselekmények jellemzői közé sorolják a válogatás nélküli erőszakos támadásokat – főként amelyek

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta