rubicon

A tengeri kaméleonok

A német segédcirkálók a második világháborúban
8 perc olvasás
A világuralomért indított küzdelemben a német tengeri hadvezetőség örök dilemmája volt, hogy a háborút az utánpótlási vonalakon (kereskedelmi, tonnaháborúként) vívja meg, elvágva a gőgös Albion ütőereit, vagy flottacsatát vívjon, felőrölve, majd megsemmisítve a brit tengeri haderőt. A jól ismert hatalmas csatahajókhoz képest a segédcirkálók működése inkább rejtetten zajlott: harcmodoruk a rókáéra emlékeztetett, átalakulóképességük a kaméleonnal rokonította őket. Egész karakterük kísérteties, rámenősségük a kalózokéra emlékeztetett. Operációik külön fejezetet alkotnak a második világháború históriájában.

1940 tavaszán a Wehrmacht északra és nyugatra nyomult előre feltartóztathatatlanul. A tengereken alig csitult el a német páncélhajók (zsebcsatahajók) cirkálásának, különösen a Graf Spee montevideói tragikus önelsüllyesztésének sajtóvisszhangja, még hallatszottak a német mágneses aknák robbanásai a kelet-angliai parti vizeken, máris új riadalom cikázott végig a brit hajózási útvonalakon, az atlanti és távolabbi vizeken. Rejtélyes „szellemhajók” tűntek fel, melyek különösen a hajnali szürkületben settenkedtek közel ártatlan kereskedelmi hajók álarcát öltve az angol teherhajókhoz vagy brit rakományt szállító hajókhoz. A támadás nyitányaként hirtelen felkúszott az árbocra a német haditengerészeti lobogó, figyelmeztető ágyúlövés dörrent, kemény rádióüzenet óvott a segélykérő rádiójelek leadásától, az esetleges ellenállást pedig sortüzek követték. A magát megadó hajót német zsákmányoló különítmény szállta meg, kutatta át s irányította német ellenőrzés alatt álló kikötőbe. Majd a portyázó német hajó nyomtalanul eltűnt, ezt követően kaméleonként új alakot öltött, hogy újra támadjon. A brit sajtó kalózokról tudósított, és a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.