rubicon

A „távcsöves Kossuth"

Egy kép az amatőr természetbúvár olaszországi otthonából
2 perc olvasás

Idős úr házikabátban, házisapkában, lábát zsámolyon nyugtatva, csillagokat vizsgáló távcsővel, mikroszkóppal, fiókos herbáriummal s a háttérben látványosan kinyitott ajtóval bemutatott gyűjteményes szekrénnyel. Az egykori kormány­zóelnök Kossuth Lajos körülbelül 75 évesen, emigrációban. Óriási ellentmondás feszül a látvány és a hétköznapi Kossuth-képünk között.

Kossuthról életében kétszer készültek otthonában fotográfiák. Azok a fényképek közismertek, amelyeket 1892-ben, a 90. születésnapja alkalmából készített Ellinger Ede budapesti fotográfus. Az itt látható felvétel Luigi Montabone munkája 1877-ből, s jelenleg a Magyar Nemzeti Mú­zeum Történeti Fénykép­tárá­ban található. Kossuth 1874 és 1884 között élt Collegno al Barraconéban. Tudjuk róla, hogy az itáliai magyar légió tagjai számára 1867-ben készített és sokszorosított portrét kö­vetően csak 10 évvel később, Giuseppe Ambrosetti műtermében fényképezkedett. Az a mű­termi felvétel fontos volt számára: Madarász Viktor tervezett festményéhez – a festő kérésére – fotografáltatta ma­gát. Ennek megfelelően Giuseppe Ambrosetti műtermében kiváló Kossuth-portré készült. A következő ismert arckép 1883-ból való, de azon már sokkal idősebbnek látszik, mint az 1877-es felvételen. Luigi Montabone viszont 1877-ben elhunyt. 

A „távcsöves Kossuth”-nak nevezett kép ugyan a Vasárnapi Ujság 1880. május 2-i számának címlapján is megjelent, ám a neves hetilap – a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.