rubicon

A tábornok és a királyné

Hentzi és Sisi. Egy emlékműpályázat históriája
17 perc olvasás

A budai Várnegyedben, a polgárváros és a Királyi Palota épületegyüttesének határán elhelyezkedő Szent György tér a 19. század közepén, a Helytartóság ideköltözésével kezdett politikai helyszínné válni. Ennek, illetve az 1849-es ostrom egyes eseményeinek következtében szimbolikus szerepe is felértékelődött, ami különféle – részben megvalósult, részben tervben maradt – emlékműállítások formájában is megnyilvánult. 

A tér a század végére fontos hatalmi gócponttá vált, és ezt a szerepét egészen a II. világháború végéig megőrizte. A háborús pusztítások és az azt követő hatalomváltás következményeként azonban eredeti rangját elvesztette, átfogó rendezésére és ezzel összefüggésben szimbolikus funkciójának érdemi újragondolására azóta sem került sor. 

A Szent György tér mai, rendezetlen képét látva nem gondolnánk, hogy az előző századfordulón gigantikus emlékművek tervezett helyszíne volt.

Erzsébet emléke

Budapesten Erzsébet királyné emlékét viszonylag szerény, egyalakos szobor őrzi, Zala György 1932-ben a mai Március 15. (egykor Eskü) téren felavatott alkotása. Az emlékmű 1986-ban került jelenlegi helyére, az Erzsébet híd

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.