rubicon

A szuverenitás elvesztése

Mit tudhattak és mit tehettek (volna) a magyar állam vezetői 1944. március 19. előtt?
10 perc olvasás

A Szovjetunió elleni hadműveletekbe 1941. június 27-én bekapcsolódott Magyar Királyság politikai és katonai vezetésének egy része már 1942 tavaszán számolt azzal, hogya háború nem a német elképzelések szerint alakul, ezért  Magyarországnak meg kell(ene) próbálnia minél kisebb erőkkel részt venni abban.

1943 őszére a magyar döntéshozók számára egyértelművé vált, hogy a háborút Németország nem nyerheti meg, és annak összeomlása maga alá temetheti a Magyar Királyságot. A Brit Birodalommal megkötött „előzetes megállapodás” halvány reményt adott a „túlélésre”, de amikor az Hitler tudomására jutott, eldőlt minden. Megszületett a Margaréta-terv a Magyar Királyság katonai megszállására. A kérdés mindössze az volt: miként és milyen erővel, milyen magyar „közreműködéssel”.

Hitler már 1943-ban értesült azokról a lépésekről, amelyeket a Kállay Miklós vezette magyar kormány tett a brit és amerikai kormányok felé Magyarországnak a háborúból való „kivezetése” érdekében. Ezek közül a lépések közül a legjelentősebbnek a Brit Birodalommal kötött „megállapodás” tekinthető, amelynek értelmében ha a nyugati szövetségesek csapatai érnék el Magyarországot, akkor Magyarország úgy szárazföldön, mint vízen és levegőben megnyitja határait, a Magyar Királyi Honvédség nem tanúsít ellenállást, és Magyarország a háborúból kiválik.

Német érdekek

A „megállapodás” szinte azonnal a németek tudomására jutott, és megszületett a döntés: Magyarországot mindenáron meg kell tartani hadviselő félként a birodalom oldalán, nehogy úgy járjanak, mint amikor az Olasz Királyság 1943. szeptember 9-én ténylegesen kivált a háborúból és szembefordult

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.