rubicon

A szuezi válság brit szemszögből

9 perc olvasás

Egy átlagos őszi hajnalon, reggel ötkor a brit légierő gépei hullámokban követték egymást az egyiptomi Port Said városa felé. A szállítógépek belseje a királyi hadsereg ejtőernyőseit és felszerelésüket rejtette. A támadás jól indult. Az ejtőernyősök néhány óra alatt biztosították kijelölt harcászati álláspontjaikat. A hadműveletek második napján a brit és francia csapatok elérték céljaikat, ellenőrzésük alá vonták a legfőbb épületeket, és elfoglalták a csatorna mellett délre vezető stratégiai fontosságú utat. Port Said főterén Ferdinand de Lesseps szobra érintetlenül vészelte át a városban zajló harcokat, az egyiptomi ellenállás azonban összeomlott. Ezután mégis meglepő fordulat következett be. Egy ejtőernyős így emlékezett vissza az eseményekre: „A szakaszom két tankban ült. A sivatag éjszakai hidege ellen whiskyt ittunk. 20 kilométerre voltunk a parttól, és akkor hirtelen lefújták az akciót. Általános meglepetésünkre a parancsnok csak annyit válaszolt, az amerikaiak megállították az előretörést…”

A szue­zi vál­ság gyö­ke­rei a brit– egyip­to­mi kap­cso­la­tok tör­té­ne­té­ben ke­re­sen­dők. Egyip­tom a 19. szá­zad má­so­dik fe­lé­től a brit ko­ro­na be­fo­lyá­sa alatt állt. Az 1950-es évek ele­jén Nagy-B­ri­tan­nia a Szue­zi-csa­tor­na öve­ze­té­ben lak­ta­nyá­kat és lé­gi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.