rubicon

A szovjet peresztrojkától az orosz kapitalizmusig

13 perc olvasás
A peresztrojka meghirdetésével nyilvánvalóvá vált: a Szovjetunió strukturális alternatívák keresztútjához érkezett. A szovjet vezetők szinte egymást túllicitálva, mindent egyidejűleg próbáltak felülről megreformálni. A szovjet vezetőség gondolkodását az „utolérés” hagyományos problémája határozta meg. Hogyan lehet a Nyugatot utolérni? Miként modernizálható a Szovjetunió? A peresztrojka különböző válaszokat adott erre a kérdésre, ám a bukás végső soron megkérdőjelezte – állítja szerzőnk – a „modernizáció” és az utolérési program célkitűzésének értelmét.

A Time magazin 1988 januárjában Mihail Szergejevics Gorbacsovot választotta az év emberévé Amerikában. Úgy tűnt, a szovjet „reformok” sínen vannak. A tudatosan szított eufória Nyugaton az egekbe emelte Mihail Gorbacsov népszerűségét, miközben hazájában rohamosan esett népszerűségi indexe. A szovjet főtitkár külföldi közkedveltsége elválaszthatatlan volt attól a körülménytől, hogy a szovjet külpolitika „nyugatos” irányvonala folytatódott, mivel az „eurázsiai” vonal a hatvanas években elmérgesedő szovjet–kínai konfliktus, majd az 1979-es afganisztáni kaland következtében járhatatlannak tetszett.

A gorbacsovi fordulat

A peresztrojka az 1985-től az 1991-ig tartó történelmi szakaszt öleli fel, vagyis azt a periódust, amely – formálisan szólva – Gorbacsov hatalomra jutásától bukásáig, a Szovjetunió összeomlásáig tartott. A XXVII. pártkongresszusra készülve, 1985. október 26-án hozták nyilvánosságra az újjászerkesztett pártprogram tervezetét, amely a „fejlett szocializmus” bizarr doktrínája helyett áttérést hirdetett a „glasznoszty” (szabad nyilvánosság) és a „peresztrojka” (a gazdaság és a társadalom

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.