rubicon

A szovjet birodalom alkonya

4 perc olvasás
Ben Hur i.sz. 6-ban kijelentette, hogy a Római birodalom halálra van ítélve. Igaza volt, a birodalom megbukott, csak addig eltelt 470 év. Napjainkban mind többet hallani, hogy a világtörténelem utolsó birodalma széthullik. Bizonyára nem egy fél évezred múlva, hanem hamarabb, de mikor?

A szovjet birodalmiság logikájának megértéséhez a cári birodalom jellemzőinek feltárásán keresztül vezet az út. A nagyhatalmi státus létrejöttéhez három tényező szükséges. Az első az adott etnikum lélekszámának jelentős nagysága. A második az ezen etnikum által benépesített terület nagysága. Az orosz etnikum esetében ezek természetes adottságok. A harmadik tényező a gazdasági teljesítőképesség. De a népesség és a terület nagysága önmagában elegendő ahhoz, hogy mozgásba hozza a „nagyság imperatívuszát”, vagyis, hogy önnön „természetes” nagyságát – saját előnyére – másokkal elfogadtassa. A „nagyság” kiterjesztése igen erős akadályokba ütközik, ha azt nem támasztja alá kellő gazdasági erő, teljesítőképesség. A cári Oroszország pontosan ezzel a problémával küszködött. A gazdasági nagyság hiánya az orosz történelem esetében is sajátos, különösen a nemzeti elitben jelentkező „nemzeti frusztrációt” eredményezett. Ez a bénító élmény az orosz politikai vezetést arra késztette, hogy a gazdasági nagyság megszerzésére új erőforrások után nézzen, azaz területeket szerezzen, birodalmat építsen.

Mire vezethető vissza a gazdasági nagyság hiánya? Bár a teljesség igényével most nem léphetünk fel az okok kutatásában, mindenképp ki kell hangsúlyoznunk a rossz földrajzi elhelyezkedést. Az orosz etnikum az eurázsiai térség középső és északi területeit vette birtokába. E területek a 16. századtól fokozatosan, de visszafordíthatatlanul egyre távolabb kerültek a világfejlődés centrumától, amely a 19. század

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.