rubicon

A Szent László-herma kalandos története

6 perc olvasás

Szent László királyunk fejereklyéje, a herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett a harmadik legfontosabb ereklye nemcsak a katolikus hívek, hanem minden magyar ember számára. Nem csupán az általános tisztelet közös e három relikviában, hanem az is, hogy mindegyik sorsa kalandokkal és hányattatásokkal volt teli.

Miután I. László királyt (1077–1095) az általa alapított váradi székesegyházban eltemették, sírja szinte egyből kultikus hellyé vált. Csodás gyógyulások történtek, sőt II. István király megbízásából Valter váradi püspök 1124–1131 körül már istenítéletet is tartott a sírhely fö­lött. III. Béla király (1172–1196) 1188-ban elérkezettnek látta az időt, hogy László király szentté avatása ügyében lépéseket tegyen, ezért pápától az eljárás megindítását kérte. III. Kelemen  pápai legátusként hazánkba küldte Gregorius de Sancto Apostolo bíborost, aki alaposan kivizsgálta a király életét és a hozzá kötődő csodákat. 1192-ben III. Celesztin pápa emelte László királyt az egyház szentjeinek sorába. 1192. június 27-én Dénes mester felnyitotta Szent László márványszarkofágját, és ekkor emelték ki többek között a király koponyaereklyéjét is.

Zarándokhely

Szent László sírja ezt követően az ország egyik legfontosabb zarándokhelye lett, a 14. században oszlopos, baldachinos, körüljárható sírépítmény készült, amelyről Janus Pannonius (1434–1472) Búcsú Váradtól című versében így írt:

„S te is lovas király, rőt vértezetben,Ki roppant bárdot markolsz harcrakészen,Kinek márványövezte síri szobrátKiverte egykor gyönyörű

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.