rubicon

A székelyek katonai szerepe és hadrendszere

21 perc olvasás
A székelység történelmének legfőbb alakítója, meghatározója a katonai funkció volt. Történelmünk írott forrásaiban mint katonanép tűnt fel, s hadi szerepe 1711-ig, majd – néhány évtizedes megszakítás után – az 1848-as forradalomig fennmaradt. Sokan a székelyeket a magyarság keleti őrszemének nevezték. A székelyek a katonai szolgálat következtében őrizhették meg évszázadokon át eredeti nemzetiségi szabadságjogaikat, s hadi rendszerüknek köszönhették számos sajátosságukat, leginkább különleges társadalomszerkezetüket, intézményrendszerüket. Általános és személy szerinti hadkötelezettségük következményeként élvezhettek adómentességet. Hadrendszerük jelentős mértékben hozzájárult ahhoz is, hogy szállásterületükön megőrizhették magyar etnikumukat, nyelvüket, identitásukat.

A székely katonai rendszer és társadalom történetében négy, eléggé elhatárolódó szakaszt különböztethetünk meg, amelyek egyébként nem mindig esnek egybe az általános történelmi korszakolással. Az első időszakot attól számítjuk, amikor a székelység feltűnt a magyarság történelmében, s nagyjából a Hunyadiak uralmáig tartott. A második szakasz az 1562-es nagy székely felkelésig, a harmadik az önálló Erdélyi Fejedelemség fennállásáig, pontosabban a Rákóczi-féle szabadságharc leveréséig számítható, míg a negyedik korszak a Habsburg-kort öleli fel 1848-ig.

I.

Az első szakaszban a székelység még törzsi-nemzetségi szerveződésben élt, haderejét a könnyűlovasság alkotta. Katonai szerepének köszönhetően a központi hatalom nem avatkozott be belső társadalmi szerkezetébe. Az időszak végére azonban határozott jelei mutatkoztak a nemzetségi társadalom átalakulásának, a vagyoni rétegződésnek. Kialakult a székely társadalom három rendje, a tria genera Siculorum (1339), ami

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.