rubicon

A század legnagyobb demagógja

Hitler
10 perc olvasás
Demagógiát százféle úton-módon lehet űzni. Csak az a fontos, hogy a „széles tömegek” felfigyeljenek és higgyenek. A célok lehetnek jók vagy rosszak, mit sem számít, a demagógia hatását nem ezek döntik el. A nagy demagóg csakúgy, mint a poéta, nem lesz, hanem születik. Ám olyan kivételessé, mint Hitler, csak akkor válik, ha nem mindennapi mesterségét külön tanulmányozza és szakadatlanul fejleszti.

Az ember gyakran késlekedve fedezi fel saját igazi kvalitásait. Olyan ember is bőven akad, aki a felismeréssel végképp elkésik, sőt olyan is, aki sohasem tudja meg, hogy mi lehetett volna, ha igazi hivatására rátalál. A tizenéves Hitler elhitette önmagával, hogy nagy festőnek született, valójában adottságai szerint sokkal inkább lehetett volna építész (az ízlésének és a koráramlatnak is megfelelő neoklasszikus stílusban) vagy színpadi díszletező (a hősi tragikus, a wagneri színpad szellemében), de legfőképpen: népszónok. Végül is olyan demagóg lett, aki a szónoklás, az építészet és a színpadtechnika eszközeit egyaránt felhasználta a hatáskeltés mechanizmusában. Formákat bárhonnan kölcsönzött, ahol csak talált, de két fő forrása volt: a baloldali szervezetek és a katolikus egyházi ceremónia formavilága.

Személyiségvonások

Hitler született szónok volt, erről azonban 30 éves koráig nem tudott. A Mein Kampfban azt állítja, hogy politikai nézetei már bécsi tartózkodása idején (1907–1913) kialakultak, és hogy ezek miatt már akkoriban nagy vitákat folytatott. E kijelentéseket azonban semmi sem bizonyítja. A Hitler gyermek- és ifjúkorával foglalkozó utólagos emlékiratfélék és feljegyzések ugyan megerősítik a Mein Kampfban olvashatókat, de egyik szerző sem tud azokhoz konkrétumot hozzátenni. Mondjuk olyasfélét, hogy hallotta, amikor

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.