rubicon

A szankciók kérdése a nemzetközi jogban

15 perc olvasás

Minden közösség természetes igénye, hogy a létezése alapját, valamint a tagok együttműködését szabályozó normákat megsértőket szankcióval sújtsák, hiszen enélkül a közösség fennmaradása kerülne veszélybe. Az államok belső jogában ez általában nem okoz problémát, a normasértés következményei a legtöbb esetben előre láthatók és azokat állami kényszermechanizmus segítségével juttatják érvényre. A nemzetközi jogban azonban más a helyzet. Egyrészt már az is kérdés, hogy mennyiben tekinthető „közösségnek” az államok összessége. Tény, hogy a korábbi korokhoz képest manapság jóval több az országokat közös ügyekre „összefogó” nemzetközi szervezet, mint amilyen az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az Európai Unió, és egyre több területet szabályoznak nemzetközi jogi normák. Az államok által önként saját maguk fölé emelt, nemzetek feletti, szupranacionális struktúrák nélkül a nemzetközi jogi szankciók könnyen ellehetetlenülnek.

Ilyen helyzetekben az államok szinte reflexszerűen a nemzetközi jog korábbi történelmi korszakaiban kialakult megoldásokhoz folyamodnak. Tulajdonképpen ezt láthatjuk az Ukrajnát támogató szankciók elfogadásakor. Az ilyen egyoldalú szankciók lehetnek jogszerűek, de nem minden esetben azok, mivel elfogadásukra vonatkozóan léteznek bizonyos nemzetközi jogi korlátok.

A nemzetközi jog a nemzetközi jog alanyai, köztük elsősorban az államok közötti viszonyokat, azaz a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó jogi normák összessége. Kétféle nézet létezik a tekintetben, hogy mikortól számíthatjuk a nemzetközi jog kezdeteit. Az egyik vélekedés szerint története egyidős az államisággal, sőt, az emberiséggel, ugyanis amióta az emberek szervezett közösségekben élnek, az e csoportok közötti érintkezésre is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.