rubicon

A szabadság hadserege

23 perc olvasás
1849 áprilisában a magyar hadsereg, a Tisza mögül előretörve, alig négy hét leforgása alatt az ország nagy részét megtisztította a cs. kir. hadseregtől. A magyar hadsereg nagyjából ekkor ünnepelte első születésnapját, s teljesítményével máris megdöbbentette Európa katonai szakértőit. Az osztrák hadijelentések addig afféle rablócsapatokként emlegették a magyarokat, akik most a határig kergették a legjobb cs. kir. ezredeket. Hogyan történhetett mindez?
A cs. kir. hadsereg

A cs. kir. hadsereg a 19. század közepén korszerű, európai színvonalú hadsereg volt. Mindhárom fegyvernemmel (gyalogság, lovasság, tüzérség) rendelkezett. A fegyvernemeket ezredekbe szervezték, a gyalogságnál azonban ezek csak adminisztratív keretet jelentettek. 1848-ban volt olyan gyalogezred, amelynek három zászlóalja és két gránátosszázada négy különböző helyen szolgált. Az egyes ezredeket egy-egy tartomány meghatározott részéből állították ki. Az összesen 58 sorgyalogezredből 15-öt toboroztak és soroztak Magyarország és Erdély területéről. A birodalom déli és keleti határain, Dalmáciától a galíciai határig 18 határőr gyalogezred és egy zászlóalj teljesített szolgálatot. Ezek többnyire horvátok, szerbek és románok voltak, de Erdélyben létezett két székely határőrezred is. A különleges gyalogsági alakulatok közé tartoztak a vadászok, akik feladata a felderítés, előőrsi szolgálat, a felfejlődő ellenséges gyalogság nyugtalanítása volt. Különösen jól lehetett őket alkalmazni hegyi és erdei harcban. A sor- és a határőr gyalogság elöltöltős, huzagolatlan, szuronyos lőfegyverekkel harcolt, emiatt csak sortűz esetén volt igazán hatásos. A vadászok huzagolt, elöltöltős fegyvereket kaptak. Ezek töltése ugyan nehezebb volt, viszont célzott lövést is le lehetett adni velük.

A cs. kir. hadsereg lovasságában egyaránt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.