rubicon

A szabadkőművesség eredete

6 perc olvasás

Esszénusok, templomosok, alkimisták és rózsakeresztesek. A laikus közvélemény által egyszerűen csak titkos társaságként emlegetett zárt beavatási szervezetek és különösen a feléjük irányuló, kielégíthetetlen kíváncsiság végigkíséri az emberiség történelmét. 

Többségük már rég nem létezik, mégis mindmáig összeesküvés-elméletek kedvenc céltáblái. Az érdeklődés persze érhető, elvégre ki ne szeretné tudni, mi van a lefüggönyözött ablakok és a különleges szimbólumok mögött. 

De hogy kerülnek a sorba a kőfaragók eszközeivel bűvészkedő szabadkőművesek, és egyáltalán, melyikük is a szabad: a kő vagy aki megműveli?

Az építészet a tudomány és a művészet sajátos keveréke. Tudomány, hiszen természeti törvényeket alapul véve dolgozik. Művészet, mivel az épületek tervezése kreatív tevékenység, amely során esztétikának és funkcionális szempontoknak egyszerre kell érvényesülniük. Nem véletlen, hogy az építészet az emberi történelem kezdeteitől megkülönböztetett figyelemben részesült, elvégre embertől független erők keverednek benne az ember akaratával.

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.