rubicon

A spanyol korona ékkövei

Gyarmatok Latin-Amerikában
19 perc olvasás

Amerika felfedezése és a kontinens gyarmatosításának kezdete korszakhatárt is jelöl. Az egyetemes történelem leggyakoribb periodizációjában 1492-ben ér véget a középkor és veszi kezdetét az újkor. Portugália mellett Spanyolországé lesz a főszerep, amely ilyen formában ekkor valójában még nem létezett: az Ibériai-félsziget egymástól független hispán királyságainak együttműködéséről, később perszonáluniójáról van szó, a mai értelemben vett ország csak a 18. század elején születik meg. Ugyanakkor a történetírás a spanyol monarchiák összességét már ezekre az időkre vonatkoztatva is Spanyolországnak nevezi, amely a 15. század végén soha nem látott küldetésbe kezdett egy új földrészen, létrehozva a Spanyol-Amerika néven ismertté vált gyarmatokat.

A 711 és 1492 közötti periódus az Ibériai-félszigeten a reconquista időszaka, amely során a mórok által elfoglalt területeket a keresztény spanyol királyságok fokozatosan visszahódították, ennek végpontja Granada visszafoglalása volt. A katolikus királyok, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd újra egyesítették a térséget a kereszténység jegyében, bár ekkor még nem kapcsolták össze a királyságokat. Kiűzték az arabokat és a zsidókat a félszigetről, az inkvizíció intézményével pedig biztosították, hogy a katolicizmus egyeduralkodóvá váljon.

A megelőző hétszáz évben a spanyol királyságokban felduzzadt a katonai erő, a hadsereg, a földesurak fegyveresei, valamint a helyi és külföldi zsoldosok hozzászoktak a harchoz, s kalandvágyukat nehéz volt csillapítani. Ekkor még Portugália járt élen az új területek felfedezésében és gyarmatosításában, a spanyolok pedig próbáltak felzárkózni. Megkezdődött a két ibériai hatalom rivalizálása, előbb az Atlanti-óceán térségében a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.