rubicon

A spanyol Habsburgok dinasztikus politikája

12 perc olvasás

A Habsburgok dinasztiájuk hatalmának kiterjesztése iránt nemzedékeken, századokon átívelő elkötelezettsége, s annak békés úton, főként házasságpolitikájuk nyomán elért eredményessége közmondásossá vált: „Bella gerent alii, tu felix Austria nube!”, azaz: „Mások háborút viselnek, te házasodj, boldog Ausztria!” Hogy ez így alakult, abban meghatározó szerepe volt a spanyol monarchia megszerzésének, melynek köszönhetően ez az uralkodócsalád mintegy két évszázadon át egy világbirodalmat mondhatott magáénak.

I. Károly

A császári címet – III. Frigyes révén – 1452-től viselő dinasztia mindössze két nemzedék alatt vált hatalmassá. A szerencsés házasságkötések mellett a halálozások aligha kisebb mértékben játszottak az ambiciózus família kezére. Az első lépést a nagyhatalom kiépítése felé vezető úton III. Frigyes fiának, Miksának (1459–1519) Mária burgundi hercegnővel kötött házassága jelentette. A hercegnő révén jutottak a Habsburgok Németalföld, Lotaringia, Elzász és az ún. Burgundiai Szabad Grófság (Franche-Comté) birtokába, az apróbb, lényegtelenebb területeket nem is említve. A második – s egyben az előzőt kiteljesítő – lépés az 1493 óta a császári méltóságot is viselő Miksa fiának, Szép Fülöp burgundi hercegnek és osztrák főhercegnek a spanyol királyi pár lányával, Johanna infánsnővel kötött frigye volt 1496-ban. Ezzel egyidejűleg a két uralkodócsalád nyélbe ütött egy másik házasságot is: Fülöp húga, Margit Don Juanhoz, a spanyol trónörököshöz ment férjhez. Mivel ez a János nevű asztúriai herceg már a következő évben meghalt, majd nem sokkal utóbb elsőszülött

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.