rubicon

A semlegesség joga

8 perc olvasás

2022. augusztus 10-én Ukrajna megállapodott Svájccal, hogy az Orosz Föderáció területén Svájc fogja képviselni Ukrajna érdekeit. Bármennyire is nagy gyakorlata van Svájcnak, hogy egymással fegyveres konfliktusban álló államok esetében védőhatalomként az egyik vagy mindkettő javára tevékenykedjen – a második világháború során harmincöt államot képviselt –, az Ukrajnával kötött megállapodás után a hegyi köztársaság hiába fordult Oroszországhoz, hogy ebben az esetben is eljátszhassa ezt a szerepet. Azaz a területén képviselhesse az ukrán, Ukrajna területén pedig az orosz érdekeket. Moszkva elutasító álláspontja szerint Svájc megsértette állandó semleges státuszát, s nem tanúsít semleges magatartást az orosz–ukrán konfliktusban, mivel csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz. Hogyan ítélhetjük meg a kérdést a nemzetközi jog alapján?

A semlegességnek két formája létezik: semlegesség a háborúban és az állandó semlegesség. Ami az első kategóriát illeti, egy állam eldöntheti, hogy kíván-e hadviselő fél lenni egy nemzetközi fegyveres konfliktusban. A háborúból való kimaradást megfogalmazó nyilatkozata persze számos esetben csupán addig marad hatályban, amíg egy szomszédja vagy egy másik állam az országot megtámadva bele nem vonja az államközi fegyveres összeütközésbe. A háborúban semleges állam területe sérthetetlen, nem lehet fegyveres támadás célpontja, ezt kell(ene) a hadviselő államoknak tiszteletben tartaniuk. Cserébe a háborúban semleges államnak pártatlan és elfogulatlan magatartást kell tanúsítania, területét nem bocsáthatja rendelkezésre harci cselekmények támogatására – ezért Belarusz nem semleges az orosz–ukrán háborúban – és nem szállíthat a hadviselő feleknek harci eszközöket.

A hadijog szerint a

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta