rubicon

A Rubicon átlépése

A római polgárháborúk emlékezete
33 perc olvasás

Sok római számára a polgárháború az a háború maradt, aminek nem merték kiejteni a nevét. A bellum civile szavakat alaposan mérlegelni kellett, és csak a lehető legóvatosabban vagy egyáltalán nem volt szabad kimondani őket, mert nagy harcok kegyetlen emlékeit idézték fel. Ezt a tartózkodást talán a legvilágosabban a polgárháborús hadvezér és törté­netíró Julius Caesar példája mutatja meg. Caesar a Pompeiusszal vívott hatalmi harcát abban a művében mesélte el, amelyet ma egyszerűen A polgárháború (Commentarii de bello civili) címen ismerünk.

Ez a munka, amely egyszerre had­történet, önéletrajz és önigazolás, közvetlen folytatása a Gallia meghódításával foglalkozó, hasonló célból írt hét könyvnek, A gall háborúnak (Commentarii de bello gallico). A folytatás nyitó része befejezetlen, való­jában félbe van hagyva, a történet elveszett, egy dolog azonban biztos: nem Caesar adta neki A polgárháború címet. Ez a cím, amely csak a későbbi kéziratokban bukkan fel, a szerző számára szokatlan, sőt elképzelhetetlen választás lett volna.

Caesar valójában minden tőle telhetőt megtett, hogy elkerülje a kifejezés használatát a szövegben. A három fennmaradt könyvben a bellum civile kifejezés csak kétszer fordul elő. Egyszer egy különben csonka részletben, ahol Caesar néhány ideges és való­színűleg zavart elméjű katonájának a szájába adja, akik a legnagyobb félel­meikről beszélnek, egyszer pedig ő maga használja mellékesen és csak visszamenőlegesen, amikor a Pompeiusszal való küzdelmét írja le.

A polgárháború ellen a legjobb védekezés a felejtés” – javasolta Titus Labenius római szónok és történész. Ma ezt a pszichológia nyelvén elfojtásnak nevezhetnénk: fájdalmas emlékek elnyomása szándékosan előidézett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.