rubicon

A római család jogi rendje

15 perc olvasás
Az ókori Rómáról hallva elsősorban a jól szervezett birodalom jut eszünkbe. Ritkábban olvashatunk a római társadalom alapegységéről, a családról, amelynek szintén jól szervezett struktúrája a római állam szilárd alapját képezte. Az apa abszolút hatalma alatt álló család sokáig szinte katonai jelleget öltött. Ebbe a bizarr szabályokat és szokásokat, egyszersmind örök emberi problémákat és magas erkölcsi normákat is felmutató világba kalauzol el cikkünk.

A család legszűkebb értelemben a házasságban élő szülők és gyermekeik közösségét jelenti, de gyakran beleértjük a „közeli rokonok” általános érvénnyel aligha definiálható körét. Mindenesetre a családba tartozó személyek közötti összekötő kapocs általában a házasság, illetve a vérségi kapcsolat.

E definíciónak az ókori római familia csak részben felel meg, sőt a szó jelentése a szaktudomány sokat vitatott kérdései közé tartozik. Mommsen szerint a familia Rómában kezdettől fogva a közös háztartásban élő személyek összességét jelentette (beleértve a rabszolgákat is!). Más tudósok ezzel szemben úgy vélekednek, hogy a familia fogalmába eredetileg bizonyos fontos vagyontárgyak (föld, igásállatok) is beletartoztak. Eszerint tehát az ősi római familia egy olyan sajátos, komplex – személyi és vagyoni elemeket tartalmazó – fogalom lett volna, amelyet mi legfeljebb csak körülírni tudunk. E nézet mellett szól a XII táblás törvény, amely familia alatt nem a családot, hanem kifejezetten a családi vagyont érti. Ugyanakkor Mommsen felfogását látszik igazolni az etimológia. Festus, a Kr. u. 2. században élt nyelvész ma is elfogadott magyarázata szerint e szó a famulus = (rab)szolga szóból származik, utóbbi pedig a rabszolgát jelentő oszk famel szóból ered. Ez arra enged következtetni, hogy a familia kezdettől fogva személyközösséget jelentett.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.