rubicon

A Római Birodalom

33 perc olvasás

A fénykorában 6 millió négyzetkilométerre kiterjedő, 60 milliós lakossággal rendelkező imperium Romanum egyike volt a leghosszabb életű birodalmaknak az emberiség történetében. Róma alapításától számítva nyugaton több mint ezerkétszáz évig, keleten pedig még ezer évvel tovább állt fenn. 

A Római Birodalom a nyugati kultúrkörben mindig is paradigmatikus értékűnek számított, amit az is jelez, hogy számtalanszor próbálták már hamvaiból feltámasztani a Frank Királyságtól a Né­met-római Császárságon keresztül az Európai Unióig, amely elődjének, az Európai Gazdasági Közösségnek az alap­okmányát nem véletlenül épp Rómában írták alá 1957-ben. De az Egyesült Államokban – melynek politikai rendszerét tudatosan a római köztársaság mintájára hozták létre – szintén egyre többen teszik fel a kérdést: „Are we Rome?”

A birodalmak felemelkedésének és bukásának története a műfaj megszületése óta a történetírás egyik kedvelt narratívája. Korunk gondolkodásmódjára jellemző, hogy általában materiális okokra: a klímaváltozásra; a gazdaság sikerére, majd hanyatlására; az

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.